WARHAUS – HA HA HEARTBREAK

Artiest info
Website
facebook

picture by Titus Simoens

We kennen Kortrijkenaar Maarten Devoldere als de samen met Jinte Deprez acterende frontman van de indie rockgroep ‘Balthazar’. Maar sinds enkele jaren is zijn naam ook gelieerd aan zijn soloproject ‘Warhaus’ waarmee hij in 2016 debuteerde met de single “The Good Lie”. Datzelfde jaar verscheen ook zijn solodebuutalbum “We Fucked A Flame Into Being” en in 2017 kwam er al een opvolger met de tweede plaat die simpelweg betiteld werd als “Warhaus”.

Zijn toenmalige vriendin en muze Sylvie Kreusch verliet begin 2018 het project ‘Warhaus’ en ook haar liefdespartner Maarten Devoldere voor het opstarten van een solocarrière die door haar op plaat bezegeld werd met het in 2021 verschenen album “Montbray”. Of die liefdesbreuk de oorzaak was van het feit dat een derde album van ‘Warhaus’ daarna vijf jaar op zich liet wachten weten we niet zeker, maar op die nieuwe plaat “Ha Ha Heartbreak” blijken er alleszins nog meerdere songs te staan waarmee Maarten Devoldere die beëindiging van zijn relatie en de daaraan gekoppelde ‘heartbreak’ van zich af probeert te zingen.

In die soms zeer filmisch klinkende nummers brengt hij indie rocksongs waarin het gebruik van de elektronica-instrumenten een belangrijke rol is gaan spelen. Geopend wordt er op “Ha Ha Heartbreak” met het op de eerste video te beluisteren knappe nummer “Open Window” waarin de hoop op een mogelijk herstel van de gebroken relatie wordt bezongen, een thema dat wordt verdergezet in de song “When I Am With You” die we op de tweede video laten horen. Dat hun relatiebreuk hun vriendschap niet heeft gebroken blijkt uit het gegeven dat Sylvie Kreusch de backing vocals verzorgt op meerdere tracks van dit album, naast de vocale bijdrage van een andere bekende zangeres: Billie Leyers.

De muzikanten die deze plaat samen met Maarten Devoldere hebben opgenomen zijn drummers Marc Bonne en Michiel Balcaen, bassisten Simon Casier en Evert Verhees, gitarist Lucien Fraimont, toetsenist Adriaan Van De Velde en multi-instrumentalist en albumproducer Jasper Maekelberg. Daarnaast werden de klanken van strijkers aangeleverd door Casco Phil, de blazers door Sam Comerford en er was ook een gastrol op akoestische gitaar voor de veelzijdige muzikant Tijs Delbeke.

De pijn en het verdriet om de liefdesbreuk wordt nadien nog enkele keren belichaamd in knappe songs als het soulvolle “Time Bomb”, het ritmische “Desire”, het emotionele “I’ll Miss You Baby” en de akoestische albumafsluiter “Best I Ever Had”. Tussendoor wordt er ook nog ruimte gecreëerd voor wat dansbare muziek in “Batteries & Toys”, een song waaruit een straaltje hoop op een positieve toekomst lijkt te klinken. De nummers voor het album “Ha Ha Heartbreak” schreef Maarten Devoldere tijdens een drie weken durende afzondering in een hotel in Sicilië waar hij blijkbaar de perfecte omgeving heeft gevonden om zijn eenzaamheid en hartenpijn in mooie liedjesteksten uit te drukken.

(valsam)